Als we naar de doelgroep gehandicapten kijken dan zien we verschillende ziektebeelden voorbijkomen voor iedereen is en een dagbesteding die bij hem of haar aansluit. Maar wat is een dagbesteding en wat houdt het nu in.

 

Wat is een dagbesteding, de naam zegt het al. Een dagbesteding is voor mensen een nuttige invulling van hun dag te geven. We denken al snel aan een dagbesteding waar de mensen knutselen, spelletjes doen of industrieel werk doen dus snoepjes of spijkers inpakken. En dat is zeker juist, dat zijn de meest voor de hand liggende manieren van het aanbieden van een dagbesteding.

 

Wat is het doel van een dagbesteding? Bij iedere cliënt kan het doek van een dagbesteding hebben anders zijn. Daarvan moeten wij als begeleiding ons bewust zijn. De een komt om gewoon een ritme te hebben en sociale contacten te onderhouden en de ander komt om vaardigheden aan te leren.

Zo heb je nog meerdere doelen waarvoor cliënten kunnen komen.

 

Je hebt voor iedere doelgroep binnen de gehandicaptenzorg een ander soort dagbesteding.

Kijk je naar de gehandicapten met een erg laag cognitief niveau dan kun je kijken naar een dagbesteding zoals het zomerhuis in weert.

 

Kijk je naar een iets hoger cognitief niveau kun je naar de instelling PSW kijken, hier word ook veel gebruik gemaakt van het eigen initiatief model (dus cliënten zoveel mogelijk zelf laten doen) je gaat hierbij uit van de mogelijkheden van de cliënt.

 

Sommige verstandelijk beperkten kunnen ook gewoon werken als dagbesteding, vaak is dit op vrijwillige basis, dit zie je vaker in een supermarkt.

 

Je hebt ook mensen die veel agressie vertonen dit komt bijvoorbeeld veel voor bij klassiek autisme hiervoor heb je speciale vorm van dagbesteding. Prikkelarm en erg structuur gericht. Dit noemen we een intensieve dagbesteding.

 

Zo zie je dat er voor ieder wat wils is.